eenvoudige recepten

Beignet

Interessante links

koffie

cakevorm

eieren

Wat is een beignet?

Appelflappen

Waar er in Nederland het de traditie lijkt om appelflappen op oudjaar te eten, kennen ze dit gebruik in België niet meer. Gebak met appels bestaan er in verschillende soorten.
Je hebt de gekende appelbol die met verloren maandag wordt gegeten. Dit is de volledige appel van zijn klokhuis ontdaan en in bladerdeeg met kaneel en rozijnen. Deze wordt warm opgedient.
De gewone appelflap is ongeveer hetzelfde, maar wordt koud opgedient. Het bevat meestal een partje van de appel of appelmoes, verder wordt het in een driehoekige vorm geserveerd met suiker bovenaan. Als laatste heb je de gefrituurde varianten.

De vraag blijft, wat is een beignet dan?

Wel een beignet is net die gefrituurde variant. Als we vandale raadplegen, dan vinden we:
ap·pel·beig·net (de ~ (m.))
1 gebakken schijfje in deeg gedoopte appel
Vrij vertaalt betekent dit dus, een gefrituurde appelflap. En dat kan wel eens kloppen, want eens gaan zien wat beignet volgens Van Dale betekent, dan vinden we:
beig·net (de ~, ~s)
1 licht gefrituurd gebak waarin stukjes van vruchten verwerkt zijn
Een goede verstaander heeft maar een half woord nodig.
Een beignet hoeft niet enkel met appel te zijn, maar kan ook met kersen, krieken, peer, ananas, ...

Licht gefrituurd!

Je vind beignets dikwijls op kermissen. Tesamen met de oliebollen en lackmans vormen ze een snoeperij.
Om te frituren gebruikt men meestal een neutrale olie (zoals zonnebloem-, soja- of slaolie). Om af te werken gebruikt men wat poedersuiker.

marmercake

chocoladetaart

marmercake